h1

Skrämmande tro på det övernaturliga

mars 23, 2008

I min nya lägenhet har jag tillgång till kanal 4+. För det mesta visar de inget bra, emellanåt skräp, ibland lite Dr Phil och så en massa program om spöken och andar. Antingen om det är det svenska programmet Det Okända (med dess talent contest spinn-off ”Akademien för det Okända”) som hjälper svenska familjer bli av med sina inneboende andar eller så är det något amerikanskt program med förnuftiga mediums som berättar för publiken vad deras döda föräldrar tycker om deras nuvarande pojk- och flickvänner. För min del känns det väldigt otäckt. Det är propaganda för dessa samvetslösa personer som profiterar på andra människors saknad, längtan och oro. Det är dubbelt tråkigt för att Caroline Giertz är programledare och har i diverse intervjuer gått ut med att hon tror på det övernaturliga, samma Caroline som man älskade i Måndagsklubben (sedermera Onsdagsklubben) på kanal 5.

Det finns absolut inga belägg för att vad dessa medium gör är sant. Det finns många tekniker och knep för att verka övertygande, bla Cold Reading, som till och med psykologer (initialt) har fallit för. James Randi har till och med erbjudit 1 miljoner dollar till den som på ett övertygande sätt lyckas bevisa sina mediala framgångar. Vi pratar en etta följd av sex nollor dollars. Ingen har än så länge ens varit nära att få pengarna. Den svenska bedragaren Carina Landin blev testad i sverige och misslyckades. Nu tror jag iofs att en miljon dollar är lite av en låg siffra i sammanhanget då förtvivlade, outbildade människor betalar mycket pengar för denna cyniska handel. Ett par i USA som fängslades för att ha lurat folk att tro att de var förbannade och mot pengar ”botade” förbannelsen betalade borgen på 750 000 dollar per person utan att blinka.

Program som Insider har gjort specialprogram där readers och andra mediums skall behandla en fullt frisk person som låtsas ha brutit ben och ljuger om hela sitt livs historia där allt har visats vara falskt. Förutom att de brutalt krossar alla dessa mediums trovärdighet är det härligt att se Robert Aschberg i högform. Att se de stackars människorna försöka förklara varför de inte med sina andeledsagare och spirituella kontakter kunde se att reportern var fullt frisk och inte alls had förlorat familjemedlemmar var högst roande.

Men det värsta av allt är att denna motbjudande företeelse sprider sig. Undersökningar från Danmark visar att 30% av befolkningen tror på det övernaturliga. Cirka 165 000 danskar tror att man kan kommunicera med de döda, hela någon över telefon eller spå någons framtid. En undersökning i Sverige visade att 23% av vår befolkning tror att Astrologi är en vetenskap. Alltså mer än två miljoner människor i Sverige tror att planeternas vandring över himlavalvet påverkar dem.

Det var inte bättre förr, det är inte bättre nu och det ser inte ljust ut för framtiden. Eller som det brukar sägas: ”Den totala mängden intelligens är konstant, det är bara befolkningsmängden som ökar.”

Ett webtips är http://www.randi.org/sylvia/. Underbara youtube clip om just den här idiotin.

Saturday Night Live skämtar om dessa medium.
Videoklipp

2 kommentarer

  1. Intressant läsning om coldreading. Men ja, det är skrämmande, men är det inte möjligt att anhängare till diverse religioner minskar, och människan är i grunden ett lättlurat får, är det inte då så att människor söker sig till något annat.

    Det som magnus betner så vackert skämntar om ”jag tror inte gud, men jag tror på något”. Man (generalisering av människor i stort) måste ha något att tro på, och när det nu inte är hippt att tro på gud måste man hitta något annat. Ett bullshit till ett nytt, Gud eller astrologi?

    Personligen ser jag det som samma sak att betala 10:e till pingstkyrkan för en plats i himmelriket, eller att ge hela sitt liv till jehovas (för att kanske bli utvald till evigheten), eller att lägga 18 kronor i minuten till Tarotlinjen (minidebitering 20 minuter).

    Är dem lögnare och bedragare? Självklart!

    Summan av lurade människor är nog konstant, det som förändras är vem som lurar dem. (tror jag)


  2. […] övrigt Evelina, jag håller helt och hållet med. […]



Lämna en kommentar