h1

Sparka på de som ligger ner

maj 18, 2009

Läser i BLT att skolan skall spara genom att säga upp lärare. Vikande elevunderlag är anledningen enligt politikerna. Facket säger att så är inte fallet. Då är det bara att låta förhandlingskarusellen starta. Det som gör mig lite putt dock är vilka det är man sparar på.

Det rör sig om två lärare som går i pension och inte ersätts, samt tre tjänster till, varav två som jobbar på skolans resursstöd och hjälper elever som inte når målen. Var de övriga tjänsterna finns har inte pekats ut.

Om lärarna har lika stora klasser som jag har i Landskrona har de alltså 2.4 elever med läs- och skrivsvårigheter i varje klass, förmodligen någon med dyslexi. Ytterligare dubbla det antalet har förmodligen koncentrationssvårigheter. För dessa elever är just resursstödet deras chans att nå godkänt målet inom skolan. Dessa elever har förmodligen också gemensamt att de är killar och riskerar att bli ”stökiga” ju äldre de blir.

Att inte ha godkända betyg från skolan gör det svårt att få någon form av meningsfull sysselsättning som vuxen och jag gissar på att mackar och godisbutiker i närområdet gnisslar tänder när de ser framför sig vad elever utan stimulation och motivering kommer att göra.

Att budgetbalans går före forskning, tillgänglig kunskap och förebyggande arbete är en styggelse var det än händer, men mera så på områdena vård, skola och omsorg.

BLT

Lämna en kommentar